SZÁSZVÁRI VÁRKASTÉLY

NYITVATARTÁS:
HÉTFŐ: ZÁRVA
KEDD-VASÁRNAP: 9-17

Jegyárak:
felnőtt: 1.200,-
nyugdíjas, diák: 800,-
csoport (10 fő felett): 1.000,-
(2 felnőtt + 2 gyermek = családi belépő): 3.200.- Ft

Cím: Templom tér 2.

Elérhetőség:30/820-74-68, szaszvarivar@gmail.com

 házirend

Esetleges panaszával fordulhat a Várkastély vezetéséhez, a szaszvarivar@gmail.com email címen írásban.

dscf0394Még szeptemberben jártunk a mesésen felújított Szászvári Várkastélyban. Az interaktív, kreatívan kialakított kiállítóterekben a történelemtudomány “csodák palotáját” rendezték be. Hasonló vártörténeti kiállításokról sokaknak jutnak eszébe poros vitrinek, melyekben érdektelen relikviák hevernek molyrágta, bordó bársonyon, írógéppel írt, megsárgult cetlin mellékelt száraz magyarázószöveggel és hatalmas “NE NYÚLJANAK A KIÁLLÍTOTT TÁRGYAKHOZ!!!! felirattal körítve, valamint az i-re a pontot feltevő, árgus szemekkel figyelő teremőrrel. Szerencsére a legtöbb vártárlaton ma már egészen más a helyzet, Szászváron például egyszerű, csinnadrattamentes módon mutatják be, hogyan lehet relikviák helyett replikák segítségével emberközelbe hozni a történelmet.

Nem hinném, hogy sok utazó bakancslistáján szerepelne Baranyának ez a szeglete; kár, mert jó kis helyekre lehet lelni a környéken, hisz a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet felső csücskében található Szászvár, Pécstől kb. 36 kilométerre.

Használhatjuk a korabeli térképet is, mely a térképszoba padlóját díszíti.

Használhatjuk a korabeli térképet is, mely a térképszoba padlóját díszíti.


Odaút: Pécsről a 6-os úton Pécsvárad irányába indulunk, a hatosról Hosszúhetény felé balra fordulunk, aztán a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet nyugati peremén autózunk, (részben) hangulatos szerpentinen, kb. 40 perc alatt megtehető az út, melyhez ilyenkor az ősz fest lenyűgöző hátteret.
https://www.google.hu/maps/dir/P%C3%A9cs/Sz%C3%A1szv%C3%A1r/@46.1860962,18.2357581,11z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x4742b111ea3252e3:0x400c4290c1e1200!2m2!1d18.232266!2d46.0727345!1m5!1m1!1s0x4742bd8f7ad27907:0x400c4290c1e2b00!2m2!1d18.3774782!2d46.2739639!3e0

 

Aki rászánja magát egy autós kirándulásra (tömegközlekedéssel kevésbé kivitelezhető ez a túra) változatosan, természetbarát módon töltheti itt a szabadságát. Vagy legalább egy hosszú hétvégét.

obanya

Óbánya fehér falú házainak többsége a falusi turizmus szerelmeseit várja szállással.

Szállást találhatunk Óbányán, elsősorban kis panziókban, magánházaknál, ahol a madárcsicsergés és friss levegő benne van az amúgy nem túl magas árban. Számos túraútvonal indul innen, mi általában a Kisújbánya felé vezetőt szoktuk választani, a körtúra kb. 10 kilométeres gyaloglást jelent könnyű terepen.

kisujbanya-fele

Óbánya és Kisújbánya közt festői erdei úton túrázhatunk.

 

Szászvártól kb. 12 km-re található Bikal is, az ország egyik legnépszerűbb kastélyszállója is, a Puchner Kastély, ahol hatalmas, ősfás park közepén pihenhetünk. A Wellness&Spa külön is igénybevehető, nemcsak szállóvendégek használhatják. Említsük meg a reneszánsz élménybirtokot is, ahol kockázatmentesen – pestis, útonállók és ordasok nélkül – időutazhatunk a középkorba.

Szászvár

Szászvár 2500 lakosú nagyközség, nem fog túl nagy kihívást jelenteni a vár megtalálása, csak keressük az egytornyos, késő barokk plébániatemplomot, mellette található a frissen felújított vár.

Római katolikus templom, mely késő barokk stílusban, 1772-1779 közt épült, középkori apátsági templom helyén. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.

Római katolikus templom, mely késő barokk stílusban, 1772-1779 közt épült, középkori apátsági templom helyén. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.

Ennyi látszik a várból az utcáról nézve.

Ennyi látszik a várból az utcáról nézve.

“1980-ban derült fény arra, hogy a szászvári vár későbarokk formában megőrződött épülete valójában a pincétől a tető oromfaláig középkori eredetű, mellette pedig a gazdasági épületek és a kerítés falaiban középkori várfalak rejtőznek.”

Ezt a rejtőző, szunnyadó várat sikerült az Európai Unió 498,3 millió forintos támogatásával és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.forrásaiból, összesen 600 millió forintból felébreszteni Csipkerózsika álmából.

A kiállítások bemutatják, hogyan formálódott az épület a 14. század óta. A történet kulcsfigurája Alsáni Bálint, aki Pécs huszadik püspöke volt 1374 és 1408 közt, utóbbi évszám halálát is jelzi. Püspökségének kezdetéhez kapcsolható a Keresztelő Szent János kápolna alapítása és a mai szászvári vár alapjait képező udvarházépítése is. A két helyiségre osztott pince fölé két szintet emeltek. A földszintet boltozott kamra és konyha, az emeletet egy szoba és ebédlőterem foglalta el. Az emeleti helyiségeket kőkeretes ablakok világították be. A pince és a ház bejárata is nyugatra nézett, a keleti oldalra fallal körülvett kert került.

dscf0524

Alsáni Bálint püspöksége idején, 1374-ben indul a történet.

Alsáni Bálint püspöksége idején, 1374-ben indul a történet.

Alsáni Bálint halála után a Pécsi Egyházmegye Eberhard főkancellár irányítása alá került, majd 1410 és 1421 közt unokaöccse, Albeni János püspök állt az egyházmegye élére. Ő tovább bővítette a püspöki kastélyt. Az udvar északi felébe kétszintes épületszárnyat emelt, melynek földszintjén a személyzet lakószobái, emeletén egy nagyterem volt található.
A földszinti homlokzat előtt pillérekre támaszkodó árkádívek tartották a szélesebb emeletet, melyre külső lépcső vezetett. Bővítették a régi konyhát is egy külső sütőkemencével.

Utóda, Albeni Henrik püspök (1421-1444) a konyha mögé új falormot emelt, valószínűleg védelmi célból. Az épületet 1439-ben említi először várként írásos dokumentum.

A mohácsi vészt követően Szász várát Athinai Simon foglalta el Izabella királyné számára. 1543-ban a védők átadták a várat a töröknek, akik nahije, azaz egy kisebb közigazgatási egység székhelyévé tették.

A törökök ellen harcoló keresztény seregek a tizenhetedik században kétszer felgyújtották, majd 1680-ban fel is robbantották a szászvári püspöki udvarházat. A település és a vár csak 1686-ban szabadult fel a török uralom alól.

Az új plébániaház építése 1776-ban kezdődött Szászváron, amihez a régi vár romjait használták fel. A munkálatokat végül 1821-ben fejezték be.
A török háborúk idején romba dőlt régi plébániatemplom helyett 1720-ban emeltek új fatemplomot Szászváron. Klimó György püspök 1772-ben kezdte meg egy új templom építését, amelyet hét évvel később fel is szenteltek.

dscf0532

vár történetét részletesen ismertetik a termekben található információs táblák és makettek, de a látogatást igazán érdekessé az a sok elhelyezett kellék teszi, melyeket minden látogató magára ölthet: szerzetescsuhát, lovagi páncélinget, sisakot (ezt szerintem mindenki saját felelősségre húzza a fejébe), sőt, akár teljes püspöki reverendát is felvehetünk. Nemcsak a történelemmel, a többi látogatóval is interaktívabb leszel, szerintem mindenki jól szórakozott a botcsinálta szerzetesek és lovagok látványán. (Főleg, mikor rám szorult a sisak.

A vasálarcos visszavág.

A vasálarcos visszavág.

Legyünk barátok!

Legyünk barátok!

A kápolna kívülről.

A kápolna kívülről.

Ez a lovag megvédeni, vagy lekaszabolni készül a várkisasszonyt?

Ez a lovag megvédeni, vagy lekaszabolni készül a várkisasszonyt?

Gaudium nostrum dominus

Gaudium nostrum dominus

Kissé hiányoltam, hogy gyerekméretben nem készültek jelmezek, a kicsiket kárpótolja a sok egyszerű, de nagyszerű feladat: keresd a különbséget, találj ki a labirintusból, lehet pecsét nyomdázni, van várbabaház (ki ehet rakni jeleneteket), lehet írni lúdtollal és van szépen kivitelezett térképpadló, melyen kockákból lehet kirakni a tárlathoz kapcsolódó képeket.

Keresd meg a különbségeket!

Keresd meg a különbségeket!

Kirakós a térképszobában

Kirakós a térképszobában

Babavár - rakd ki a jeleneteket!

Babavár – rakd ki a jeleneteket!

Eredeti tárgy elvétve akad, korabeli faragványokért le kell ereszkednünk a lapidáriumba, ahol szépen elhelyezett, jól megvilágított kőfaragványokban gyönyörködhetünk, valamint információs táblák segítségével ismerhetjük meg a vár történetét és .

dscf0541

Kőtár a pincében.

 

dscf0545

Az északi palotaszárny árkádíve.

A kiállításhoz tartozik a középkori eretnekséget, boszorkányságot bemutató két terem is.

Boszorkányok pedig vannak?

Boszorkányok pedig …?

Érdekes zodiákus félgömb a boszorkányok termében

Érdekes zodiákus félgömb a boszorkányok termében.

A túra zárásaként felmászhatunk a toronyba, ahonnan alaposan szemügyre tudjuk venni a várkastély modern üvegelemekkel kiegészített rekonstrukcióját, majd bolyonghatunk a feltárt falak útvesztőjében.

 

dscf0539

Az akváriumra emlékeztető 21. századi hiánypótlás és a belefoglalt eredeti kőkeretek nem nyerték el mindenkinek a tetszését.

dscf0591

Balra a plébániatemplom épülete. A vár építésekor a túloldalán a mezőváros piactere volt.

dscf0610

Mindent összevetve, szórakoztató és oktató volt a kiállítás, a látogatóknak határozottan tetszenek az interaktív elemek, felpróbálható jelmezek. Ez mindenképpen a várkiállítás egyik nagy pozitívuma.

Kérdés, egy vagy két év múlva is ilyen állapotban lesznek-e majd a kellékek, mert elkoszolódott, rongyos holmikat nem lesz olyan kellemes felpróbálni. A mozdítható eszközök (lúdtollak, babaház részei, pecsétek, papír) is odafigyelést, folyamatos feltöltést igényelnek. Sikerül-e vajon fenntartani az érdeklődést a vár iránt? A várkastély marketingje is mintha teljesen leállt volna az átadás körüli időben, még a közösségi médiában lévő oldalukon sem nagyon jelennek meg új posztok, a beharangozott weboldal pedig még el sem indult.

Kevés a kiállított lelet, de az a kevés nagyon jól van kiállítva, megszemlélhetjük őket több oldalról, felülről is. Gyerekek is kiválóan látják.

Kevés a kiállított lelet, de az a kevés nagyon jól van kiállítva, megszemlélhető több oldalról, felülről is. Gyerekek is kiválóan látják.

Én kissé kevesellettem a leletek számát a tárlókban, valamint hiányoltam a gyerekméretű felvehető öltözeteket. Iskolás korú gyerekeknek remélhetőleg szerveznek majd interaktív történelemórákat a helyszínen, kiválóan alkalmas erre a Szászvári Vár.

dscf0522

Forrás: Guidebooksonhungary's Blog