Szászvári Fúvószenekari Közhasznú Egyesület

Szászvári Fúvószenekari Közhasznú Egyesület

Elnöke: Teleki Zsófia
Kiss György Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
7349 Szászvár, Szent István u. 25. 
Tel.: 06-30-4566-484
e-mail:tzsoka2@freemail.hu

A Szászvári Úttörőzenekar 1969 szeptember 1-én alakult, Auth Vilmos karnagy vezetésével. A zenekar fennállásának több mint 35 éve alatt sok fúvóstalálkozón vett részt, csak hogy a legfontosabbakat említsük: a '70-es években a Járási Úttörő Kulturális versenyeken, 1980-ban a III.  Komlói Úttörő-zenekari Találkozón, 1990-ben a VIII. Baranya Megyei Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekarok Találkozóján, 2000-ben pedig a IV. Nemzetközi Balaton felvidéki Fúvószenekari Találkozón, Veszprémben.
 
A zenekar több éve rendszeres látogatója a Pécsváradon lebonyolított Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekarok Fesztiváljának, valamint a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválnak. A zenekar többször is "arany" minősítést ért el, legutolsó oklevelét (nemzetközi "bronz" diploma) épp 2000-ben. Több ízben vállalt külföldi szerepléseket, a németországi Tübingenben, az ausztriai St. Radegundban, valamint Erdélyben, illetve Szerbiában, Zrenjaninban (Nagybecskerek).
 
A zenekart 1993 óta vezető Marócsik Dezső az utóbbi években a zenekar repertoárját felújította, a magyar és német polkák, indulók mellett helyet kaptak a szórakoztató darabok, filmzenék is.

2004-ben, a zenekar fennállásának 35. jubileuma után a Szászvári Ifjúsági Fúvószenekar új neve Szászvári Fúvószenekar lett, a szászvári iskola igazgatása alól az újonnan megalakult Szászvári Fúvószenekari Közhasznú Egyesület irányítása alá került, ezzel további lehetőségeket kapott a zenekar hangszer- és kottaállományának bővítésére.
 
A Fúvószenekar rendszeres fellépője a községi rendezvényeknek, de önálló koncerteket is ad.