Körséta

Szászvár látnivalói

Az idegen több irányból is megérkezhet településünkre, jöhet Bonyhád-Szekszárd irányából, érkezhet Komló-Pécs, vagy akár Dombóvár felől is, feltéve, hogy személygépkocsival vagy autóbusszal indult útnak. Ha vasúton érkezett, akkor vagy a Mázai állomáson, vagy a Szászvári megállóhelyen szállhat le a vonatról, az előbbi a bonyhádi, az utóbbi a dombóvári érkezés irányából történik.

 
Bármilyen irányból érkezve, sétánknak legyen kiindulópontja a település központi tere, a Május 1. tér, amely a helybéliek számára egyszerűen csak "Főtér". A kis városias jellegű teret középületek, szolgáltató épületek, üzletek veszik körül, itt halad át a forgalmas Hird-szászvári összekötő út is, amely tulajdonképpen a Völgységi patak nyomvonalát követve, a település fő átvezető útvonalát is jelenti egyben.  Itt található a település híres szülöttének, Kiss György szobrászművésznek a mellszobra, valamint a Szentháromság szobor is, amely szintén most került felújításra.
A téren a Polgármesteri Hivatal és az Üzletház homlokzata helyi védelem alatt áll. Nemrégiben újította fel tulajdonosa a Szentháromság Gyógyszertárat. Elkészült a volt Jóbarát Vendéglő épületének átalakítása, itt Faluházat alakított ki az önkormányzat. Itt került kialakításra egy étterem, egy 200 fős befogadó- képességű nagy terem, amelyben különféle rendezvényeket, akár konferenciákat, koncerteket is lehet tartani, a tetőtérben vendégszobák kaptak helyet, ahol a pihenni vágyó idegenek tartózkodhatnak.

 
Nyáron az épület udvarában lévő, szintén védelem alatt álló, évszázados hársfák alatt, a régi kerthelyiségben, a szabadtéri színpadon szintén különféle rendezvényeket szeretnénk tartani.
A Főtérről dél felé, a Mecsek keleti vonulatai felé indulva két műemlék mellett visz utunk, két régi illetve felújított ház udvarán még megtalálható az olajütő malom. A Borház lesz a következő érdekes épület utunkon, ez is 2001-ben készült el, a községi régi bikaistállójából, Phare-támogatás segítségével, csakúgy, mint a Főtér. A Borházban állandó kiállításon mutatjuk be a település és környéke szőlőtermelésének és borkultúrájának eszközeit, írásos dokumentumait. Az épület a helyi Szőlő és Bortermelők Baráti Köre Egyesület székhelye is.

A Borház a helyi "borösvény" kapuja, a szászvári szőlősgazdák jó része az itt kialakult pincesorban, présházakban végzi el a borelőállítás feladatait, itt tárolja a környék egyre ízletesebb, és szerencsére egyre jobb hírnévnek örvendő borait. Található még rövidebb pincesor a Vásártéri részen, elszórtan pedig a Temető fölötti területen is.
Ezen az útszakaszon látható a település legújabb látnivalója is, a Strandfürdő. Helyreállítása 2002. októberében készült el, teljesen felújított és korszerűsített medencék, öltözők, parkosított terület várja a vadregényes környezetben a fürödni vágyókat. A strandhoz természetesen rendelkezésre áll egy büfé is.
 
Ha tovább sétálunk a már szinte fákkal benőtt úton, a volt feketeszén bánya területét érjük el, amely ma nem túl szép látvány, a széntermelés ugyanis évekkel ezelőtt befejeződött, az épületek egy részét lebontották, a többi az idő vasfogának fog áldozatul esni.
A volt bányaüzemi területet mára már szinte teljesen visszafoglalta magának a természet. Az egykori bánya-bejárat mellett emlékkő őrzi azoknak az embereknek emlékét, akik nehéz verejtékükkel hozták felszínre a föld mélyének kincsét, a feketeszenet.
A volt üzemi területet a Keleti Mecsek Tájvédelmi Körzet övezi, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik. Az erdőben a Mecsek hegység valamennyi jellegzetes állatával és növényével találkozhatunk, ha utunkat a Vörös Fenyő turistaház felé vesszük, és nem sajnáljuk a fáradságot a barangolásra.
 
Sportpályánkat sok nagyobb település is megirigyelhetné, a részben fedett lelátókon több száz ember is szurkolhat egy-egy sportrendezvényen kedvenc csapatának.
A Bányász parkban kopjafa, a Temetőben pedig emlékmű őrzi a bánya-szerencsétlenségben elhunytak emlékét. Minden évben Bányásznapkor - azaz, szeptember első hétvégéjén - a temetői emlékművet, a bányászok védőszentjének, Borbálának napján pedig a kopjafát koszorúzzák meg az emlékezők. A volt Bányászklub épülete mára több teljesen új funkciót is kapott.

 
Itt került kialakításra a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat iroda. Az épületben működik továbbra is a Bányász Nyugdíjasok Egyesülete és a Bányász Szakszervezet is. A klubhoz tartozó épületben kapott helyet Bányászati és Helytörténeti Gyűjtemény anyagát.
A Császtai Hősi Emlékmű az I. világháborúban hősi halált haltakról emlékezik meg. Az egykori temetőben évszázados síremlékek őrzik az itt élt emberek emlékét.
Újra visszatérve a központba, a Vár utcában folytathatjuk a sétát. A Főtértől mindössze néhány méterre található a római katolikus templom épülete, amelynek történetét a település történetéről szóló oldalaink tartalmazzák.
A templomban a 2005-ös Bányásznap óta harangjáték emlékeztet a település bányász-hagyományaira, hét közben egy bányász-dalocskát, vasárnap pedig a Bányászhimnuszt játssza el a szerkezet, amelynek hangja, dallama messzire hangzik délután 2-kor, és este 6 órakor.
A szászvári vár területén – amely utoljára a plébániahivatalnak, paplakásnak adott helyet - megtalált emlékek alapján olyan kutatási anyagot lehet majd bemutatni az idelátogatóknak, amelynek párja csak a Budai Várban, vagy a Visegrádi palotában van meg. A felújított várfal, a volt palota-épület, és minden megtalált emlék a későbbiekben a település egész lakosságát szolgálhatja.
A Dombóvár felé vezető utca ékessége és érdekessége az "Anya és csecsemővédő az elesett hősök emlékére", az egykori Zöldkereszt 1932-ben készült épülete, amely helyi védelem alatt áll, és ma a gyermekorvosi rendelőnek, védőnői szolgálatnak és a labornak ad helyet – Egészségháznak nevezi a köznyelv. Az épületen az I. és a II. világháború szászvári áldozatainak emlékét márvány-tábla őrzi. A kertben az 1848-as szabadságharc emlékére kopjafát állíttattunk, amelyet március 15-én koszorúzunk meg minden évben.

 


A településről Dombóvár felé haladva,vasútvonalat elhagyva, néhány száz méterre található a Horgásztó, amely a helyi egyesület tagjainak tulajdonában, kezelésében van. Napi jeggyel több idelátogató idegen horgász is sikeresen, és főként kellemesen töltötte már itt az idejét az elmúlt években.
 Már csak egy útvonalat nem jártunk be, ez a Komló, Pécs irányába vezető útvonal a Főtértől. Itt első látnivalónk a Vadrózsa Vendéglő épülete, amely a település posztumusz díszpolgára, Kiss György szobrászművész családjának volt egykor a nyaralója. A ház falán emléktáblát avattunk néhány éve, amelyet a művész születésének évfordulóján koszorúzunk meg.
A település - ha légi felvételen láthatnánk - főként kelet-nyugati irányban elterülő, a Völgységi patak mentén elhelyezkedő összképet mutat. A Mecsek vonulatai, vadregényes erdőkkel övezik a lakott területet, ahol az erdészeti munkák és esetleg a vadászok zavarják csak meg a táj nyugalmát. Az erdővel borított domboldalakat az évszázadokkal ezelőtti vízfolyások szabdalták meg kissé - a császtai árok, és a "piócás" patak, amelynek hivatalos neve Bánya-patak . Az így kialakult völgyek mentén kúszik fel az utcák egy része a dombok felé, ilyen a Petőfi, a Bánya, a Patak utca, vagy a Rózsadombnak nevezett rész mellett a Bartók Béla és az Április 4. utca. A házak és az erdők közötti szőlővel, gyümölcsösökkel beültetett lankák, a természet adottságait kihasználva elhelyezett építmények, présházak és pincék tarkítják a határt.

A patak által kettészelt terület másik oldalán, a belterületi, beépített részen túl szántóföldeket láthatunk, amelyeket korábban az Egyházas-kozári Termelőszövetkezet művelt meg, ma - magántulajdonként, de bérbeadással művelve - néhány mezőgazdasági vállalkozás, vállalkozó használatában állnak. Búzamezők és kukoricaföldek, napraforgótáblák váltják egymást, a gazdálkodás igényeitől, a piaci viszonyoktól függő mennyiségben. Szerencsére a határban nagyon kevés megműveletlen terület található, hasznosításuk megoldódott. Azok a területek, amelyek a kevésbé jó fekvésű részeken találhatóak, és emiatt művelésükkel felhagynak a tulajdonosok, lassan beerdősödnek, részeivé válnak a mecseki erdőknek. A természet visszahódítja az embertől a korábban tőle elbitorolt területeket.

 

Reméljük, sikerült településünket úgy bemutatni, hogy a tájékoztató minden kedves olvasója kedvet kap a látogatáshoz.

 

 

Szászvár szeretettel vár mindenkit !